Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
17.3.2018, Milan Šurkala, aktualita
Těžba kryptoměn je velkým problémem pro spotřebu elektrické energie a ve městě Plattsburgh v USA už toho mají dost. Zavedli 18měsíční ban na výstavbu nových center pro těžbu kryptoměn. Ta totiž spotřebují enormní množství elektřiny.
Choakinek (1620) | 17.3.201817:08
Nechápu, proč se aplikovalo nesystémové řešení v podobě nějakých zákazů místo toho, aby se určilo jednoduché cenové pravidlo, že levný by byl odběr elektřiny pouze do určitého množství a nad toto množství by konkrétní fyzická či právnická osoba platila již jen cenu běžnou, tedy bez slevy, která se váže k dané oblasti.

Toto řešení by bylo i zcela v souladu s tím, že zkrátka určité množství elektřiny lze v této oblasti díky těm hydroelektrárnám vyrobit levně a nákup dalšího množství z externích zdrojů už je pak dražší.
Odpovědět3  4
T_xy (69) | 17.3.201818:22
Máte to tam napsáno. Těžba kryptoměn nepřináší oblasti nic dobrého. A protože se nechtějí stát městem duchů, tak se chovají tak, aby zdroje využili z hlediska rozvoje města efektivně.
Odpovědět2  2
Choakinek (1620) | 18.3.20183:31
No vždyť to čtu, proto také píšu, proč jenom neupraví ty ceny elektřiny, což by mělo přirozený samoregulační efekt. V podstatě kdo by bral ­"nadodběr­", ten už by platil takovou cenu, která by uhradila vyšší cenu z těch externích zdrojů.

Prostě nechápu, proč když někdo bere hodně, proč na to musí doplácet i ten, co bere málo ­(což v té lokalitě nedává smysl­), no a aby se to nějak vyřešilo, tak se přímo zakáže činnost těm, co berou hodně.
Odpovědět2  2
tomas.p (27) | 18.3.20187:59
Ona se nezakazuje činnost těm, co berou hodně elektřiny. Ona se zakazuje činnost těm, kdo berou hodně elektřiny a nic užitečného neprodukují.

Nedivím se jim.
Odpovědět3  2
Hraderik (86) | 18.3.20188:48
Moje řeč. Vůbec celý smysl kryptoměn je jedno obrovské plýtvání ať už výpočetním výkonem, nebo energiemi. Společenská užitečnost je přitom záporná ­- nepřehledné a pochybné finanční toky, zvyšující se ceny komponent, energií a zneužíváni ekonomické negramotnosti investorů.


Odpovědět3  2
GarfieldM (63) | 18.3.201811:48
Proč si ta společnost nedá na střechu solární panely,existujou i průhledný do oken,popř. koupit pozemek poblíž a udělat solární či větrnou elektrárnu.Ale jim asi půjde jenom o prachy.Nebejt těhle těžařů,tak by byly dostupný Grafický Karty a další komponenty začnou zdražovat...Já bejt majitel některýho domku,okamžitě bych si zainvestoval solární systém i s nějakou baterií..
Odpovědět0  2
Milan Šurkala (4989) | 18.3.201813:05
Aby to uživili, museli by těch solárních panelů mít docela velkou plochu ­(odhadem tak 0,1 km2­).
Odpovědět1  0
Choakinek (1620) | 18.3.201814:39
Asi záleží na konkrétní měně, nicméně článek je o Bitcoinu a v tom případě bych řekl, že na těžbu Bitcoinu dnes používá grafickou kartu jen nějaký domácí ­"těžař­", tyhle profi ­"těžařské­" firmy už mají jen ta výpočetní zařízení se specializovanými čipy ­(jako je např. Antminer­).
Odpovědět0  1
Choakinek (1620) | 18.3.201815:02
Víte co, nabízí se otázka, o co všechno společnost přijde, když autorita, která může zakazovat, odsoudí nějakou činnost ­(je­-li ta činnost nenásilná­). Totéž platí i pro lidi, kteří něco odsoudí tak, že pak s takovým zákazem autority souhlasí. ­(čímž vlastně autorita získá legitimitu k tomu zákazu­).

Člověk má pochopitelně nárok na to něco zavrhnout, ale už to může způsobovat škody v případě, že dopad zavrhnutí nějaké věci je širší, než ten, který by dopadl pouze na člověka, který danou věc zavrhl.

Člověk ovšem nemusí mít k dispozici veškeré informace o nějaké věci, kterou odsoudil. To je také problém.

Také do toho člověk může zabřednout. Začnu odsouzením kryptoměn, postupně se budu v uvažování nořit v zákazech, až skončím v totalitě a budu ji považovat za ideální, protože ta přímo zákazy hýří ;­-­).
Odpovědět2  3
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.